Translate

vrijdag 6 juli 2012

Biografische gegevens


Gia Baldi[ ps. van Maria Lea Joos]

Geboren te Burcht [1936]

Zij begon muziek te studeren op 7-jatige leeftijd, bijeen muzieklerares van de Zusters van Liefde te Mesele, studie diezij door hard werken verderzette aan Het Koniklijk Conservatorium te Antwerpen. Vervolgens nam ze zanglessen bij Edmond Borgers, de witte merel. Edmond Borgers zong destijds nog samen met Ernest Van Dijck.

Als beginnende artieste kreeg zij de kans, door bemiddeling van de KP te Burcht om een reis te maken naar Moskou voor een VI Wereld Jeugdfestival. Er is nooit enige weerspanningheid geweest van de andere politieke parijen omtrent haar deelname in haar geboortedorp waar zij trouwens lid was van de KAJ


Gia Baldi nam deel aanverschillende concerten in Aalst en Antwerpen.Zij studeeerde eveneens in Duitsand. Haar theatrale carriere startte ze in de rol van Fricka in de opera Das Rheingold van Richard Wagner. Dat vond plaats in de Koninklijke Opera te Antwerpen. Vooraf was zij naar Bayreuth gereisd om bij Wieland Wagner stage te lopen. Dit vergemakkelijkte de plankenvrees bij de auditie die ze ze voor het verkrijgen van de rol in Das Rheingold. De auditie werd gedaan onder tozeicht van de toenmalige directrice Mina Bolotine..


Vervolgens werd zij aangetrokken door de Muntschouwburg te Brussel, waar zij de begeliedende zang uitvoerede bij Bejart's cyclus over Igor Stravinsky.Zij zong samen met Renato Cioni, en Giuseppe Tadei in de opera Rigoletto van Giuseppe Verdi. Dit onder de regie van Franco Zeffirelli. Koning Boudewijn en Koningin Fabiola waren aanwezig op de openingsgala 19 januari 1962.
Daarnaast zong zij nog samen met Nicolai Geda en Grace Bumbry.

Zij maakte tevens permanent deel uit van de Opera de Wallonie.Hier danst zij met haar vader: Leonard Joos.

Zelf zegt zij dat haar loopbaan kort was en ten dienste stond van de muziek. Niettegenstaande zij in die periode tegenstand kreeg van haar moeder kon zij zich toch doorzetten, want "eens kunstenaar altijd kunstenaar" zo vertelt haar goede kennis en acteur Massimo Daporto.

Zij was tijdens haar loopbaan ook bevriend met de schilder Juliaan Severin.

Momenteel verblijft zij in Bolzano/Bozen, waar zij ook een radioprogramma voor senioren en cultuur onderhield. Wegens haar gezondheidstoestand kan zij zich niet verplaatsen naar haar thuisland.

Haar levenspartner  was toegewijd bij haar korte loopbaan. Sinds geruime tijd steunde zij op een bescheiden wijze jonge muzikanten (o.a. Mahler Chamber Orchestra en de Klezmer muziek) en  zet zij zich in voor kankerpatienten en de relatie met muziek te Bolzano.. Zij nodigde ook Vlad Weverbergh uit te komen optreden te Bolzano

Geen opmerkingen:

Een reactie posten